Nieuwsbrief december 2023

door | 21 december 2023

Beste buurtbewoners en belangstellenden,

De onderwerpen van deze nieuwsbrief: 

 1. Magische Wintertafel
 2. Bijeenkomsten 2024
 3. Centrum Enquête
 4. Openbaar Vervoer
 5. Nieuw Afvalophaalschema
 6. Maastricht Goes Vegan
 1. Magische Wintertafel

Op woensdag 13 december vond onze Magische Wintertafel plaats in de Almhütte op Magisch Maastricht Vrijthof. Het evenement was een groot succes met meer dan 125 bezoekers. Hoewel het bezoek aan de Sint Servaas Basiliek niet vlekkeloos verliep, is alles uiteindelijk goed gekomen. Als u de basiliek niet hebt kunnen bezichtigen vanwege de drukte, laat het ons dan weten zodat we volgend jaar een rondleiding kunnen organiseren.

Bekijk hieronder een kleine foto-impressie van de Magische Wintertafel. Deze en andere foto’s worden binnenkort op onze website geplaatst.

 1. Bijeenkomsten 2024

Na een rustige periode met participatiebijeenkomsten wordt dit in het nieuwe jaar weer opgestart. Een frequentie van eens per vier maanden (3 keer per jaar) lijkt ons passend. De volgende bijeenkomst staat gepland voor maart/april.

Er is ook een centrumoverleg met een vergelijkbare frequentie, waar punten worden besproken die gemeenschappelijk zijn met andere centrale buurten. Meer informatie over de indeling van de buurten is te vinden op centrummaastricht.nl, hoewel deze website nog in ontwikkeling is.

 1. Centrum Enquête

Zoals eerder gemeld, wordt er weer een enquête georganiseerd, vergelijkbaar met die in 2018 en 2020. Deze enquête zal betrekking hebben op de centrumbuurten en wordt gelanceerd in maart/april van volgend jaar. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

 1. Openbaar Vervoer

 Sinds oktober heeft de gemeente een Raadsinformatie Brief (RIB) gepubliceerd over het openbaar vervoer in het centrum. Het streven is om grote bussen, zoals de huidige lijnen 4 en 7, niet meer door het centrum te laten rijden. Alternatieve routes staan op het bijgevoegde kaartje. We gaan in het nieuwe jaar in gesprek met de gemeente over deze plannen.

Ook wordt overwogen de OV-as te verleggen, waarbij de huidige route Boschstraat/Markt/Gubbelstraat mogelijk komt te vervallen. Meer informatie hierover ontvangt u volgend jaar.

 1. Nieuw Afvalophaal schema

Onlangs heeft de gemeente een nieuwe afvalkalender gepresenteerd voor de binnenstad. U kunt deze hier vinden door uw postcode en huisnummer in te vullen. De ophaaldagen voor restzakken beginnen pas weer op 10 januari 2024.

Er is een een extra ophaaldag op 3 januari ingepland die niet op de afvalkalender vermeld staat.

Overigens geld dit alleen voor West-Maastricht dat er extra ophaaldagen zijn voor de restafvalzakken in de eerste week van januari 2024. Meer informatie vindt u hier.

 1. Maastricht Goes Vegan

Maastricht Goes Vegan organiseert al tien jaar een wekelijks non-profit kookevenement. Iedereen is welkom, aanmelden gaat per keer. Sinds november is er maandelijks een extra zaterdageditie in het centrum.

Kook of eet mee voor slechts 10 euro (inclusief drankje). Voor lezers van deze Buurtnetwerk-nieuwsbrief is aanmelding nu al mogelijk. Stuur een e-mail naar zaterdag@goesvegan.nl en vermeld ‘buurtnetwerk’ in uw bericht.

Eerstvolgende Maastricht Goes Vegan:

Zaterdag 3 februari 2024, van 17:00 uur (meekoken) of 18:30 uur (alleen eten) tot uiterlijk 21:00 uur.

Locatie: InnBetween, Capucijnenstraat 122, pand Philadelphia

Aanmelden: zaterdag@goesvegan.nl

Het bestuur van Buurtnetwerk Binnenstad wenst u en uw naasten fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2024!

Het bestuur van het Buurtnetwerk Binnenstad,

Bèr Prévöt
Khanny Jongen
Jesse Léger
Marco Maessen

Ontdek meer van Binnenstad Maastricht

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder