Dit delen:

Nieuwsbrief Augustus 2023

door | 23 augustus 2023

Beste buurtbewoners en belangstellende,

Hierbij een extra nieuwsbrief van augustus met de volgende onderwerpen:

  1. Evenementen: Inkom Preuvenemint en Festival Maas
  • De Inkom vindt deze week plaats van 21 tot en met 25 augustus.
  • Preuvenemint – Vanaf aanstaande donderdag 24 augustus tot en met zondag 27 augustus vindt het jaarlijkse culturele eetfestijn weer plaats op het Vrijthof. Meer informatie over het Preuvenemint is te vinden op hun website.
  • Festival Maas – Dit evenement zal plaatsvinden van 6 tot en met 10 september. Dit jaar wordt het een kleiner, compacter en overzichtelijker evenement dat bezoekers een brede culturele ervaring biedt. Meer informatie is te vinden in hun aankondiging.
  1. Stand van zaken OV

In het begin van juli hebben we eindelijk een reactie ontvangen van de Provincie Limburg met betrekking tot onze brief van 20 april. Door een intern communicatieprobleem heeft de brief pas later de juiste persoon bereikt. Op 17 juli vond er een gesprek plaats met twee provincieambtenaren, de heren Ravesteijn en Dieteren, en een vertegenwoordiger van Arriva, de heer Jongen.

We hebben een presentatie gegeven waarin we de nadelen en mogelijke verbeterpunten hebben benoemd. U kunt de presentatie hier bekijken. Er is geen toezegging gedaan dat mogelijke verbeteringen voor het openbaar vervoer in het Jekerkwartier en het zuiden van de binnenstad op korte termijn zullen plaatsvinden. De verslechtering van het openbaar vervoer is met name te wijten aan het feit dat 20% van de reizigers is weggebleven na de coronapandemie. Ook kampt men met een structureel personeelstekort, wat in het hele land een probleem is. Hierdoor zijn de financiële middelen beperkt om een goede dienstregeling voor 2024 te realiseren. Voorlopig zullen we een pas op de plaats moeten maken. Een nieuwe regering zal als doel moeten hebben om het openbaar vervoer te stimuleren, maar dit zal pas op zijn vroegst van invloed zijn op de dienstregeling van 2025, gezien de verkiezingen.

  1. Geen Nazomertafel

De Nazomertafel die gepland stond op woensdag 20 september in de Lutherse Kerk kan helaas niet doorgaan. Dit komt door de beperkte mogelijkheden voor het schenken van lichte alcoholische dranken in de Lutherse Kerk, zoals bepaald door de horecamanager van de gemeente Maastricht (Horecawet, artikel 35) voor dit jaar.

Hoewel we ruimschoots van tevoren hadden gereserveerd, is het voor ons toch niet mogelijk om op die dag alcohol te schenken. Momenteel werken we aan het plannen van een nieuwe bijeenkomst in december, die zal plaatsvinden tijdens Magisch Maastricht. We houden jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

  1. Buurtparticipatie bijeenkomst

Op 27 september zal er opnieuw een buurtparticipatie bijeenkomst plaatsvinden voor de bewoners van de binnenstad. De exacte locatie wordt later bekendgemaakt. Als u aanwezig wilt zijn, kunt u zich via deze link aanmelden. Een agenda zal van tevoren worden verspreid onder degenen die zich hebben aangemeld.

  1. Enquête centrum

Zoals eerder aangekondigd zal er in het najaar een enquête worden gehouden, deze keer gericht op het centrum als geheel. Op dit moment is er nog onvoldoende informatie beschikbaar om u hierover in detail te informeren. Zodra dit het geval is, ontvangt u bericht van ons.

  1. Restauratie Muurschildering Topor Tongersestraat

De iconische muurschildering gebaseerd op het werk van Roland Topor aan de Tongersestraat (hoek Kakeberg) wordt gerestaureerd van maandag 11 september tot en met vrijdag 6 oktober door de originele kunstenaars. In samenwerking met de gemeentelijke partner voor kunstrestauratie, Kunstwacht, zullen steigers worden geplaatst en Kunstwacht zal het gehele proces zorgvuldig begeleiden.

De titel van het kunstwerk luidt: “Waakzaamheid voor schending van mensenrechten”. Het ontwerp is van Roland Topor. De uitvoering wordt verzorgd door Annehilde Bruining, Arjan van Dam en John Prop. Het kunstwerk is gemaakt in december 1988.

De schildering wordt volledig gerestaureerd en zal dus gereed zijn voor de viering/herdenking van het Jaar van de Mensenrechten later dit kalenderjaar.

Bedankt voor uw aandacht en we kijken ernaar uit om u weer op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in onze buurt.

Met vriendelijk groet,

Het bestuur van het Buurtnetwerk Binnenstad.

Bér Prevot
Khanny Jongen
Jesse Léger
Marco Maessen

Ontdek meer van Binnenstad Maastricht

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder